Patryjoty 1200 100 2e1c7308a3a48a13db21bf292e831989ae0299303b01379966627b13afde24a1

Баравікі дапамогуць змагацца са старэннем

Па паведамленні групы навукоўцаў з Універсітэта штата Пенсільванія, у грыбах змяшчаецца незвычайна вялікая колькасць двух антыаксідантаў, якія могуць дапамагчы ў барацьбе са старэннем чалавечага арганізма. Рэкардсменамі па канцэнтрацыі антыаксідантаў сярод даследаваных відаў апынуліся баравікі.
Даследнікі выявілі, што ў грыбах вельмі шмат важных антыаксідантаў эргатыянэіна і глутатыяна, прычым іх канцэнтрацыя адрозніваецца ў залежнасці ад выгляду грыбоў. «Мы выявілі, што, без сумневу, грыбы з'яўляюцца самай высокай крыніцай гэтых двух антыаксідантаў і што некаторыя віды сапраўды забяспечаныя абодвума з іх», — кажа адзін з аўтараў працы прафесар Роберт Більман (Robert Beelman).

Калі арганізм атрымлівае энергію з ежы, пабочным прадуктам гэтага становяцца так званыя свабодныя радыкалы. Яны ўяўляюць сабой атамы кіслароду або змяшчаюць кісларод адмоўныя іёны, у якіх ёсць лішак электронаў. З-за высокай рэакцыйнай здольнасці яны патэнцыйна небяспечныя для тканін арганізма і ў канчатковым выніку могуць спрыяць узнікненню рака і іншых захворванняў. Некаторыя навукоўцы лічаць, што свабодныя радыкалы спрыяюць старэнню. Малекулы, вядомыя як антыаксіданты, нейтралізуюць свабодныя радыкалы. Калі свабодных радыкалаў у арганізме назапашваецца шмат і натуральным працэсам цяжка з імі справіцца, дыетолагі рэкамендуюць для нейтралізацыі іх дзеяння ўжываць прадукты, якія змяшчаюць антыаксіданты.

Навукоўцы вызначылі ўтрыманне эргатыянэніна і глутатыёна ў адзінаццаці відах ядомых грыбоў. Па змесце глутатыёна лідэрам апынуўся грыб грыфола кучаравая (Grifola frondosa), вядомы таксама як грыб-баран ці майтак, папулярны ў японскай кухні. У ім утрымліваецца 2,41 міліграма гэтага рэчыва на грам сухой вагі. Па змесце эргатыянэніна з вялікім адрывам лідзіруюць баравікі (Boletus edulis). На адзін грам сухой вагі ў іх маецца 7,27 міліграма эргатыянэніна. Па суме двух паказнікаў таксама лідзіруюць баравікі. Самая высокая канцэнтрацыя абодвух рэчываў назіраецца ў грыбных капялюшыках. Па словах Більмана, падрыхтоўка грыбоў не аказвае істотнага ўплыву на колькасць антыаксідантаў, паколькі дадзеныя малекулы тэрмічна вельмі стабільныя.

Більман таксама мяркуе, што ў будучых даследаваннях можа быць ацэненая магчымая ролю эргатыянэіна і глутатыёна ў зніжэнні верагоднасці нейрадэгенератыўных захворванняў, такіх як хвароба Паркінсана і хвароба Альцгеймера. «Гэта толькі папярэдняе здагадка, але вы можаце бачыць, што краіны, дзе ў рацыёне ўтрымоўваецца шмат эргатыянэіна, напрыклад, у Францыі і Італіі, радзей сустракаюцца нейрадэгенератыўныя захворванні, у той час жыхары такіх краін, як Злучаныя Штаты, у ежы якіх мала эргатыянэіна, часцей пакутуюць ад гэтых хвароб, — кажа Бильман. — Цяпер мы не ведаем, ці гэта карэляцыя ці прычынна-следчая сувязь. Але гэта варта вывучыць, асабліва таму, што розніца з краінамі з нізкімі паказнікамі нейрадэгенератыўных захворванняў складае каля трох міліграмаў у дзень, гэта значыць прыкладна пяць грыбных капялюшыкаў».

Паводле Science Pro

Каментаваць