Patryjoty 1200 100 2e1c7308a3a48a13db21bf292e831989ae0299303b01379966627b13afde24a1

Самая «Смачная кніга» (фота)

У мінскай бібліятэцы імя Цёткі 12 мая адбылася прэзентацыя кнігі Аксаны Спрынчан «Смачная кніга». Прэзентацыя дакладна стала самай незвычайнай і крэатыўнай па сваёй праграме і форме падачы, сапраўднай тэатральнай дзеяй.

«Смачная кніга» — гэта надзвычай прыгожа аформленая кніга вершаў на беларуская мове для дзяцей маладой беларускай паэтэсы Аксаны Спрынчан.

Вядоўцы вечарыны Яраш Малішэўскі і Аксана Спрынчан

Умоўна кнігу можна назваць вершаванай кулінарнай энцыклапедыяй. Праўда, яна не раскрывае сакрэты прыгатавання страў, але настолькі прыгожа распавядае пра беларускія стравы, дранікі і верашчаку, смачную гарбату з зёлак і ласункі для дзетак — шакаладкі, мармелад, марозіва, што на галодны страўнік чытаць часам проста немагчыма. Пасля прачытання ўзнікае жаданне ўсёй сям’ёй пайсці пасядзець пры той гарбатцы з торцікам, пра якія апавядаецца ў вершах. Чакаюць дзетак і рыфмаваныя загадкі на смачныя кулінарныя тэмы і спатканне з малымі нашымі сябрамі — хамячкамі і вожыкамі, рыскамі і вавёркамі, бабрамі, а таксама птушкамі, багоўкамі, жабкамі… І ўсё гэта з прыгожымі малюнкамі таленавітай мастачкі Вольгі Максімовіч. Кожны вершык у неверагодным казачным афармленні.

Вольга Максімовіч

Вольга Максімовіч

Юрась Пацюпа за прыгатаваннем мачанкі

Юрась Пацюпа за прыгатаваннем мачанкі

Віншаванне маладых - Вольгі Максімовіч і яе абранніка смачнымі беларускімі вясельнымі пажаданнямі

Аксана Спрынчан узначальвае літаратурна-музыкальны салон — Паэтычны тэатр «Арт.С», які з’яўляецца ў нечым унікальнай з’явай на нашай культурнай прасторы. Надзвычай крэатыўнай атрымалася і прэзентацыя новай кнігі. Пачнем з таго, што ніводная прэзентацыя беларускай кнігі дагэтуль не суправаджалася прыгатаваннем на вачах гледачоў страў беларускай кухні. А цяпер уявіце яшчэ, што ўсё гэта адбывалася не дзе-небудзь, а ў чытальнай зале сапраўднай бібліятэкі.

Аўтарка кнігі Аксана Спрынчан

Шкваркава-каўбасную беларускую мачанку гатаваў на вачах ва ўсіх паэт і філолаг Юрась Пацюпа, супрацоўнік Акадэміі навук. Тыя, хто добра яго ведаюць, могуць яго смела назваць не толькі мовазнаўцам, але і сапраўдным знаўцам беларускай кухні. Усе жадаючыя маглі па прыгатаванні паспрабаваць яго кулінарны шэдэўр.

 А дзіцячая пісьменніца Наталля Бучынская прыгатавала спецыяльна для прэзентацыі смачны рыбны пірог.

Наталля Бучынская

Наталля Бучынская

Не толькі гэта стала адрозненнем ад іншых кніжных прэзентацый. Вечарына, прысвечаная «Смачнай кнізе», стала, верагодна, і самай працяглай. Бо расцягнулася больш чым на тры з паловай гадзіны. Сапраўдная тэатральная дзея, толькі без антракту. Бо шмат выступоўцаў пажадалі выступіць на прэзентацыі Аксаны Спрынчан.

Алег Грушэцкі


Былі і смачныя гісторыі, загадкі і вершы, музычныя выступы. Як заўсёды на вечарынах паэтычнага тэатра «Арт.С» за музычнае суправаджэнне адказваў бард Яраш Малішэўскі. Але парадавалі слухачоў сваімі песнямі паэт і бард Серж Мінскевіч, пісьменніца Людміла Шчэрба, Альжбэта Малішэўская-Спрынчан.

Серж Мінскевіч

Серж Мінскевіч

Альжбэта Малішэўская-Спрынчан

Характэрнай рысай вечарыны было тое, што кожны з выступоўцаў абраў для сабе страву, з якой ён сабе больш атаясамляе — бульба, варголы з нішчымніцай, верашчака, кілька, глінтвейн, кава, калдуны, кіслая капуста, марозіва, торт, цукеркі, шампанскае «Брут».

Людміла Рублеўская

Людміла Рублеўская

Людміла Шчэрба

Вядомая пісьменніца Людміла Рублеўская пайшла нават далей, у цікавай форме распавёўшы, якія традыцыі застолляў панавалі на шляхецкіх балях у слаўныя часы Рэчы Паспалітай.

Чакаў Людмілу Рублеўскую і сюрпрыз. Рэгіна Багамолава, дырэктарка бібліятэкі і ганаровы лаўрэат літаратурнай прэміі «Блакітны Сьвін — 2017», уручыла Людміле Рублеўскай, як заснавальніцы прэміі, блакітную свінку, якую можна ў будучым выкарыстоўваць у якасці пячаткі, і напоўненую адпаведна традыцыі прэміі 100 манетамі.

Уручэнне Людміле Рублеўскай блакітнай свінкі

Уручэнне Людміле Рублеўскай блакітнай свінкі

 
Паэт Віктар Шніп зачытаў  верш, адмыслова напісаны да вечарыны.

Віктар Шніп

Віктар Шніп

Чакалі гасцей цікавыя конкурсы і загадкі на кулінарныя тэмы, са смачнымі падарункамі. Жадаючыя, якім ледзьве хапіла месца ў чытальнай залі, мелі магчымасць набыць саму кнігу з аўтографам аўтара і мастака выдання.



На прэзентацыі «Смачнай кнігі» выступілі Таццяна Будовіч-Барадуля, Наталля Бучынская, Алег Грушэцкі, Анатоль Зэкаў, Альжбэта Малішэўская-Спрынчан, Яраш Малішэўскі, Серж Мінскевіч, Юры Пацюпа, Людміла Рублеўская, Антаніна Хатэнка, Віктар Шніп, Людміла Шчэрба. 

Фота Алега Грушэцкага і Васіля Кузьмічкіна

Каментаваць